Yumurta

Yumurta pek çok besin maddesi içerir. Beynin sağlıklı işleyişinin yanı sıra sağlıklı bir sinir sistemi için katkıda bulunur.

Yumurta

Yapılan araştırmalar besinler içindeki en kaliteli proteinin yumurtada olduğunu göstermiştir. Ayrıca yumurta dışarıdan alınması gerekli olan amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içerir. Vücuda gerekli olan başta A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırır.

Yumurtanın Besin Değeri

Orta boy tavuk yumurtası 50 gr gelmektedir. Yumurtanın içerisinde ise 77 kalori enerji bulunmaktadır. Yüksek oranda bulunan protein değeri 6,5, yağ değeri ise 5,6 gr’dır.

Yumurta içeriğinde aynı zamanda kalsiyum, potasyum, demir ve A vitamini de bulunmaktadır. Yüksek oranda protein içeriği olduğu için protein deposu olarak değerlendirilmektedir. Besleyici ve sağlıklı olması nedeni ile en çok tüketilen besin grubu içerisinde yer almaktadır.

Yumurta içerik olarak anne sütüne en yakın besindir. Bütün bir yumurta tek bir hücrenin civcive dönüşmesi için gerekli tüm besin maddelerini içerir. İçeriğinde A, B2, B5,B6, B12 vitaminlerini; kolin, selenyum, fosfor, çinko gibi birçok gerekli mineralleri bulundurur.

Kolestrol

Yumurtanın kolesterol bakımından yüksek olduğu doğrudur. Ancak, besindeki kolesterolün mutlaka kandaki kolesterolü yükseltmediğini akılda tutmak önemlidir. Karaciğer aslında her gün büyük miktarda kolesterol üretir. Beslenme ile kolesterol alımınızı artırdığınız zaman, karaciğeriniz daha az kolesterol üretir. Yine de, yumurta tüketimine verilen cevap bireyler arasında değişmektedir:

  • İnsanların % 70’inde, yumurta kolesterolü hiç yükseltmez.
  • Diğer % 30’unda (hiper yanıt verenler olarak adlandırılır), toplam ve LDL kolesterolü hafifçe yükseltebilir.

Bununla birlikte, ailesel hiperkolesterolemi veya ApoE4 olarak adlandırılan bir gen varyantı gibi genetik bozukluklara sahip kişiler, yumurta tüketimini azaltmak veya bırakmak zorunda kalabilir.

Yumurta2

Sağlığa Faydaları

Yumurta anne sütünden sonra bilinen en kaliteli protein kaynağıdır. İçeriğinde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm temel aminoasitleri içerir ve bunlar vücut tarafından %100 oranında kullanılır. Bu protein kalitesinin bir faydası da tok kalmayı sağlamasıdır. Sizi açlık krizlerinden korur. Yapılan araştırmalarda her sabah 1 yumurta yiyen bireylerin gün içinde daha az acıktıklarını ve yumurta yemeyen insanlara göre daha az kalori aldıkları gösterilmiştir.

İyi (HDL) kolesterolü yükseltebilir

HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. Genellikle “iyi” kolesterol olarak bilinir. Daha yüksek HDL düzeyine sahip kişiler genellikle daha düşük kalp hastalığı, inme ve diğer sağlık sorunları riski taşırlar. Yumurta yemek HDL’yi artırmanın harika bir yoludur. Bir çalışmada, 6 hafta boyunca günde 2 yumurta yemek, HDL seviyelerini % 10 artırmıştır.

Kalp hastalığı riskini azaltabilir

LDL kolesterol genellikle “kötü” kolesterol olarak bilinir. Yüksek düzeyde LDL’ye sahip olmanın kalp hastalığı riskinin artmasına bağlı olduğu iyi bilinmektedir. Ancak birçok insan, LDL’nin parçacıkların büyüklüğüne göre alt tiplere ayrıldığını bilmez. Küçük, yoğun LDL parçacıkları ve büyük LDL parçacıkları vardır.

Birçok çalışma, ağırlıklı olarak küçük, yoğun LDL parçacıklarına sahip insanların, çoğunlukla büyük LDL parçacıklarına sahip olanlardan daha yüksek bir kalp hastalığı riskine sahip olduğunu göstermiştir. Bazı kişilerde yumurta LDL kolesterolü hafifçe yükseltse bile, çalışmalar yumurta tüketimi ile parçacıkların küçük ve yoğun olandan, büyük LDL’ye dönüştüğünü göstermektedir.

İnme Riski

Toplamda 263.938 katılımcı ile yapılan 17 çalışmanın gözden geçirilmesi, yumurta tüketimi ve kalp hastalığı veya inme arasında bir ilişki bulunmadığını gözler önüne sermiştir. Diğer birçok çalışma da aynı sonuca varmıştır. Ancak bazı çalışmalar, yumurta yiyen diyabetli kişilerin kalp hastalığı riskinin artmış olduğunu bulmuşlardır. Yumurtanın risk artışına neden olup olmadığı bilinmemektedir, çünkü bu tür çalışmalar sadece istatistiksel ilişkiyi gösterebilmektedir. Diyabetli insanlar için önerilen düşük karbonhidratlı bir diyet ile birlikte, yumurta yemenin kalp hastalığı için risk faktörü olmaması gerekir.

Göz sağlığı için faydalıdır

Yaşlanmanın sonuçlarından biri, görme gücünün daha da kötüleşmesidir. Gözlerimizi etkileyebilecek dejeneratif süreçlerin bazılarına karşı koymaya yardımcı olan çeşitli besinler vardır. Bunlardan iki tanesine lutein ve zeaksantin denir. Göz retinasında biriken güçlü antioksidanlardır.

Çalışmalar, bu besin maddelerinin yeterli miktarlarda tüketilmesinin, çok yaygın iki göz rahatsızlığı olan katarakt ve maküler dejenerasyon riskini önemli ölçüde azaltabildiğini göstermektedir. Yumurta sarısı büyük miktarda lutein ve zeaksantin içerir.

Kontrollü bir çalışmada, 4.5 hafta boyunca günde sadece 1.3 yumurta sarısı tüketmek kandaki lutein seviyelerini % 28 ila % 50 ve zeaksantin seviyelerini ise % 114 ila % 142 oranında artırmıştır. Yumurta, A vitamini bakımından da yüksektir. A vitamini eksikliği körlüğün en yaygın nedenidir.

Tüm temel amino asitleri içeren kaliteli bir protein kaynağıdır

Proteinler, insan vücudunun ana yapı taşlarıdır. Hem yapısal hem de işlevsel amaçlara hizmet eden her türlü doku ve molekülü yapmak için kullanılırlar. Beslenme ile yeterince protein almak çok önemlidir ve çalışmalar şu anda önerilen miktarların çok düşük olabileceğini göstermektedir.

Tek bir büyük yumurta 6 gram protein içeriği ile mükemmel bir protein kaynağıdır. Yumurta ayrıca tüm gerekli amino asitleri doğru oranlarda içerir, böylece vücudunuzdaki proteinin tamamının kullanılmasına yardım eder. Yeterli protein almak, kilo vermeye, kas kütlesini artırmaya, kan basıncını düşürmeye ve kemik sağlığını optimize etmeye yardımcı olur.

Kaynakça
  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Yumurta
  2. https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/yumurtanin-faydalari-nelerdir-3/8/?_szc_galeri=1
  3. https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-health-benefits-of-eggs#section8