Mevsimler Nasıl Oluşur

Popüler inanışın aksine, hava sıcaklığının, Güneş'in Dünyaya olan yakınlığıyla bir ilgisi yoktur.

Mevsimler Nasıl Oluşur

Mevsim; Dünyanın güneş etrafında dönmesi sonucunda, gün ve gecelerin uzunluğuna bağlı olarak belirlenen, senenin dört bölümünden her birine verilen addır.

Mevsimlerin oluşumu; Dünya'nın, Güneş'e olan yakınlığıyla bir alakası yoktur. Ocak ayında Kuzey Yarım Küre, Güneş’e en yakın konumundadır fakat kış mevsimi yaşanmaktadır. Tam aksine temmuz ayında ise Dünya, Güneş’e en uzak konumundadır ve yaz mevsimi yaşanır.

Dünyanın kutup noktalarından ve yerin merkezinden geçtiği kabul edilen bir hayali çizgi vardır, buna "Dünya’nın Ekseni" adı verilir. Eksen eğikliği ise bir gezegenin dönme ekseniyle yörünge ekseni arasındaki açıdır.

İşte mevsimlerin oluşması, Dünya’nın sahip olduğu ortalama 23,5 derece olan eksen eğikliğinin sonucudur. Bu durumda haziran ayında Kuzey Yarım Küreye, Güneş ışınları daha dik açıyla gelir ve yaz mevsimi yaşanır. Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi yaşanırken, Güney Yarım Küre de ise Güneş ışınlarının eğik açıyla gelmesinden ötürü Güneş'in enerjisinin büyük bir kısmı zemine ulaşmadan dağılır ve bu nedenle kış mevsimi yaşanır.

Kaynakça
  1. https://www.weather.gov/fsd/season