Domates

Besleyici özellikleri ve antioksidan zengini içeriği ile domates hayat kurtaran bitkiler kategorisinde ilk 100’ün içinde gösterilen bir bitkidir.

Domates

Domatesin içerisinde sebzelere kırmızı rengini veren ve uzmanlarca günlük olarak tüketilmesi önerilen “likopen” adlı bir antioksidan bulunur. Antikanserojen etkileri kanıtlanmış karotenoidlerden biri olan likopen, A vitamini benzeri bir yapı göstererek prostat, meme, mide-bağırsak, akciğer ve deri kanseri riskini azaltır. Likopen kalp ve damar sağlığı için de kritik öneme sahiptir.

Tek bir domates, günlük önerilen minimum C vitamini miktarının yaklaşık %40'ını sağlayabilir. Bağışıklık sistemi, göz ve cilt sağlığını destekleyen A vitamini içerir; kemikleriniz için iyi olan K vitamini; ve kalp fonksiyonu, kas kasılmaları ve sağlıklı bir tansiyon ve sıvı dengesinin korunması için anahtar bir besin olan potasyum da içerir.

Toplamda A, C,E, K, B6, niasin vitaminlerini; Manganez, magnezyum, bakır, demir, kalsiyum, folat ve fosfor minerallerini içerir.

Kan Yapar

Demir emilimi için gerekli olan C vitamini domateste bolca mevcuttur, bu sayede anemiyi önler.

Cilde Faydalı

Domatesler yüksek su içeriğiyle cildinizi nemlendirir ve sağlıklı ve parlak tutar. 2011 yılında yapılan bir araştırma, domates salçası ve zeytinyağı kombinasyonunun cildi güneş hasarlarına karşı koruduğunu ve cilde yapısını veren ve onu sıkı ve genç tutan bir molekül olan pro-kolajen üretimini artırdığını buldu. Domates pişirildiğinde en yüksek konsantrasyondadır ve zeytinyağı da domatesin sindirim sisteminizden kan dolaşımına emilmesini sağlar.

Vitaminli

Sağlığın korunması için gerekli olan, porsiyon başına gerekli günlük vitamin alımının yaklaşık %20'sini sağlar.

Sindirim Sistemine İyi Gelir ve Kilo Verdirir

Yüksek lif içeriği sayesinde düzenli kullanıldığında kabızlık ve ishali önler; aynı zamanda toksinlerin vücuttan etkili bir şekilde çıkarılmasını sağlar. Diğer temel besin maddelerine göre domateste 4 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 18 kalori ve 0 gram doymuş yağ bulunur. Düşük kalori oranı nedeniyle bolca yenebilir. Doymuş yağ oranı en düşük besindir.

Göz Hastalıklarını Önler

Cildin ve göz hastalıklarının tedavisine yardımcı olan C vitamini, flavonoid B kompleksi, tiamin, folat, niasin vb. vitaminler de domateslerde bulunur.

Kemikler ve Dişler

Kalsiyum açısından zengin olan domatesin, vücutta kemik gücünü ve kemik oluşumunu iyileştirmede ve dişlerin daha sağlıklı bir halde tutulmasında yararları bulunur.

Düşük kolesterol

Domates tohumlarının kolesterolü yoktur. Böylece, domates tohumları diyetinize kolesterol eklemez. Domates tohumları lif açısından yüksek bir orana sahiptir; lifin kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Domates tohumları ayrıca zengin niasin kaynaklarıdır (B3 vitamini). Niasin, yıllardır kolesterol seviyelerini düşürmek için kullanılmıştır. Güçlü bir mineral ve besin maddesi olarak vücudumuzun yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolden korunmasına da yardımcı olur.

Yaşlanmayı Geciktirir

Domates ve ürünleri cildin oksijeni emmesini sağlayarak yaşlanma belirtilerini önler. Cildin daha az çabayla daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlayan muhteşem bir doğal cilt bakımı sağlar. Her gün en az 16 miligram likopen tüketimi, vücuttaki serbest radikallerin miktarını azaltır ve size sağlıklı bir cilt verir. Hücresel hasara ve cildin kızarmasına karşı savaşır ve aynı zamanda nemi korur, böylece ince çizgileri ve kırışıklıkları önler. Hücre onarımı ve kas yapımı için gerekli olan zengin bir protein kaynağıdır.

Stres rahatlatıcı

Domates özü, ciltte gözle görülür stres belirtileriyle mücadele etmek için sıklıkla lüks vücut masaj yağlarında kullanılır.

Saçı Yumuşatır

Şampuan ve saç kremi gibi birçok saç bakım ürününün, içeriğinde domates ekstresi bulunur. Bunun nedeni, domatesin sağlıklı saçlar için mükemmel uyarıcılar olan A, B, C ve E gibi önemli besinleri içermesidir.

Kaynakça
  1. https://www.rafinera.com/blog/yemek-pisirme-onerileri/domatesin-faydalari
  2. http://www.haber7.com/saglik/haber/2839380-domatesin-faydalari-nelerdir-domatesin-besin-degeri-ve-yan-etkileri
  3. https://www.haberturk.com/domatesin-faydalari-ve-zararlari-nelerdir-domates-kan-yapar-mi-iste-besin-degerleri-hts-2139772
  4. https://www.health.com/nutrition/health-benefits-tomatoes