Diş Estetiği

Diş estetiği ve gülüş estetiği ile ilgili açıklamalar.

Diş Estetiği

Diş estetiği nedir, gülüş tasarımı nasıl yapılır ve diş estetiği nasıl yapılır soruları.

Genç bireylerde dudaklar dolgundur, gülümseyen mutlu bir ifade içerir. Gülüş estetiğinde dudaklara diş hekimi direkt müdahale etmese de endirekt olarak dudaklar bundan etkilenir.

Bazen dudaklar normal duruşta düz bir çizgi ile ifade edilir. Yani, gülümseme değil de düz çizgi halinde hatlar mevcut olur, bu da dişlerde aşınma olduğunu ve dudaklara yaptığı desteğin azaldığını ifade eder. Yada çok aşınmış dişlerde dudak çizgileri aşağıya doğru sarkar. Bu da yine kişinin daha yaşlı görünmesine yol açar. Dişlerin boyu biraz uzatılarak kişiye daha mutlu ve genç bir görünüm sağlanabilir.

Gülüşü ile alakalı sorun yaşayan herkes gülüş estetiğinden faydalanabilir. Fotoğraf çektirirken, gülerken, konuşurken dişlerini göstermemeye çalışan özgüven eksikliği yaşayan insanlar gülüş estetiğinden yararlanabilirler.

Başlangıçta sanki çözülemeyecek bir şeymiş gibi görünen bu sorun, belki çok küçük müdahalelerle hallolabilir. Beyazlatmadan tutun, bir iki dişe müdahaleye kadar birçok yöntemle gülüş estetiğini sağlamak mümkündür.

Gülüş estetiğinde oranlar gülümsediğiniz zaman gözüken dişlerle orantılıdır. Bu oran Pi sayısı ile orantılanır. Bu tabi İdeal insan yüzü ve vücudu ile alakalıdır. Kadınlarda genelde ön iki diş büyüktür. Yanlar biraz daha küçülür. Erkeklerde ise homojen olarak arkaya dişler gider. Her yüze göre dişin ne kadar kısmının görülmesi gerektiği değişir.

Diş eti eğer çok gözüküyorsa, bu estetik açıdan sakıncalıdır. Çünkü güldüğünde, konuştuğunda dikkat dişlere değil diş etine çekilir. Bu tip durumlarda diş etinin ne kadar gözükmesi gerektiğini hesaplamak o yüze uygun olarak yapılmalıdır. Dudak küçük mü büyük mü, ne kadar bir yer kaplıyor. Tüm bu kriterler göz önüne alınıp fazla görünen diş etinin, dişlere oranını laboratuar ortamında yapılan çalışma ve provalarla kişiye özel çalışma yapılarak gülüş estetiği sağlanabilir.

Yaşımız ilerledikçe dişlerimizin görünme miktarı da azalır. Genç bir bireyde gülerken dişinin %80 i gözüküyorsa, yaş ilerledikçe dişlerin görünme oranı %20 lere kadar inmektedir.

Yaş ilerledikçe üst dişlerin gülümserken görünme oranı daha düşüktür daha çok alt dişler gözükür. Yaşı ilerleyen kişilerin üst dişlerinde yapılacak restorasyonlarla gülümsediklerinde üst dişlerinin daha fazla görünmesi sağlanabilir.

Normal şartlarda kadın gülümsemesi daha ovaldir, yukarıya doğrudur. Erkeklerde daha düzdür. Dolayısı ile eğer kadında düz bir ifade varsa dudak yapısını daha yaşlı veya daha üzgün bir ifadeye çevirebilir.