Brokoli

İçerdiği vitaminler ve lifler nedeniyle süper sebze olarak sayılan brokoli, hücre hasarını azaltan, enfeksiyon hastalıklarını önleyen çok sayıda vitamin ve mineral içerir.

Brokoli


Bol miktarda C vitamini ve K vitamini içerir, ayrıca folat potasyum, manganez, demir, fosfor, kolin, selenyum ve kükürt gibi mineraller ile lif bakımından da zengindir. Bir fincan brokoli günlük C vitaminin ihtiyacının %84’ünü karşılar. Brokolide, yüksek miktarda protein bulunur ve içeriğinde bulunan biyoaktif birleşikler (flavonoidler) onu süper gıda yapar.

Yaşlanmayı Yavaşlatır

Brokoli içerdiği C vitamini ve antioksidan ile ciltte oluşan ince çizgiler, kırışıklıklar ve cilt lekeleri gibi erken yaşlanma belirtilerini önler.

Brokoli gibi faydalı sebzelerden günde bir porsiyon tüketiminin yaşlanmayı yavaşlattığı ve bununla ile ilişkili zihinsel gerilemeyi önlediği bazı bilimsel araştırmalarda ileri sürülmüştür. Brokolinin içinde bulunan kuersetin, insülin duyarlılığı kaybı, kilo alımı ve fiziksel aktivitede düşüş gibi tipik yaşlanma belirtilerini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve enerji üretimi kaybını telafi eder. Brokoli içinde bulunan Sülforafan da yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Ayrıca içerdiği provitamin A ve E vitamini ile cildinize doğal bir parlaklık kazandırarak cildinizin genç kalmasını sağlar. Brokolinin cildinize güzel ve doğal bir parlaklık vermesi ve yaşlanma belirtilerini geciktirmesi için taze tüketilmesi gerekir. Cildin ana koruyucusu olan kolajenin üretilmesine yardımcı olur.

Brokoli3

Saçı Besler

Brokoli, içerdiği C, A ve B6 vitaminleri sayesinde saçlarınızın beslenmesine yardımcı olup saçınızın güçlü ve pürüzsüz olmasını sağlar.

Bu vitaminler yağ bezlerinin meydana getirdiği salgıların (sebumun) üretimini artırır. Sebum; kafa derisi ve saçlar için doğal bir nemlendirici ve saç kremi gibi çalışır, saçların kuru ve kıvırcık olmasını önler. Aynı zamanda brokolide bulunan kalsiyum saç köklerini güçlendirir, saç incelmesini ve dökülmesini azaltabilir.

Saçların sağlıklı bir şekilde uzaması için haftada üç yada dört defa çiğ brokoli yemek öneriliyor.

Beyin Sağlığını Destekler

Brokoli bilişsel fonksiyonu geliştiren ve beyin gücünü arttıran K vitamini içerir. Ayrıca brokolide zihinsel dayanıklılık ve hafızayı geliştirmede anahtar rol oynayan B vitaminleri vardır. Brokoli aynı zamanda zihinsel yorgunluğun ve depresyonun etkilerini azaltır.

Haftada üç kez bir bardak brokoli yemek yaşlılıkta bunama ve alzheimer hastası olma ihtimalinizi düşürür.

Sindirim Sistemini Güçlendirir

Brokoli gibi doğal lifli besinler yiyecekleri tüketmek, bağırsak sağlığını destekler, kabızlığı önler, insülin duyarlılığını arttırır ve kolon kanseri riskini azaltır. Ayrıca bağışıklık sistemini korur ve iltihaplanmayı önlemede rol alır. Uygun lif, safra ve dışkı yoluyla günlük toksin atılımı için çok önemli olan düzenliliği destekler.

Brokolinin içinde bulunan magnezyum ve vitaminler midedeki asitliği iyileştirir, besinlerin uygun sindirimi ve emilimini kolaylaştırır, iltihabı azaltarak mideyi rahatlatır. Brokolide bulunan kemferol bileşiği ise bağırsaklarda sağlıklı bakteri düzeylerini korumaya ve mide astarını sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

Brokoli2

Kan Şekeri ve Kalp

İçeriğinde bol miktarda krom bulunan brokoli, sağlıklı insülin salımına yardımcı olur ve böylece kan şekeri kontrolünü düzenler. Brokoli filizlerinin tip 2 diyabetik hastalarda insülin dengesini düzenlediği ileri sürülmüştür. Brokolide bulunan, kükürt ve amino asitlerin varlığı (C vitaminiyle birlikte) brokoliyi çok iyi bir kan temizleyici ve ürik asit gibi serbest radikaller ile toksinlerin atılmasına yardımcı bir besin yapmaktadır. Demir ve protein açısından zengin olan brokoli anemi gelişimini önler ve anemi sorunu olanlar için çok faydalıdır.

Aynı zamanda brokolide bulunan antioksidanlar kalp krizi riskini azaltır ve kalp sağlığını destekler. Sülforafan ve glukorafanin bileşikleri bağırsaktaki safra asitlerine bağlanarak kötü kolesterol (LDL) seviyelerini azaltır ve kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olur. İçerdiği bol miktarda potasyum ve C vitamini oksijen yetersizliğine bağlı oluşan kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur.

Kemik Sağlığı

Brokoli, K vitamini, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor açısından zengin olduğu için kemikleri ve dişleri güçlü tutar. C vitamini ve kalsiyum ve kemferol, periodontal, dişler ve onları çevreleyen dokuların olumlu etkiler. Yeterli miktarda K vitamini tüketmek kalsiyum emilimini artırır ve kemik sağlığını iyileştirir. Bir fincan kıyılmış brokoli günlük ihtiyacın tamamına ve günlük kalsiyum ihtiyacının yarıya yakınını sağlar. Ayrıca K vitamini, kolin ile birlikte biliş ve hafızayı artırmaya yardımcı olur.

Sülforafanın dejeneratif eklem rahatsızlığı osteoartrit (kireçlenme) hastalığını yavaşlattığı ve hatta gerilettiğini, kan şekerinin damarlarda ve dokularda yol açtığı hasarları azalttığını gösteren bilimsel çalışmalar vardır.

Kaynakça
  1. https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/03/27/brokolinin-faydalari-nelerdir-brokoli-nasil-haslanir-corbasi-nasil-yapilir
  2. https://www.yeniakit.com.tr/haber/super-bitki-brokoli-brokolinin-faydalari-nelerdir-brokoli-neye-iyi-gelir-604299.html
  3. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli#section4